Reading Time: 3 minutes
Lumea cărţilor e una complexă, atât din interior, cât şi din exterior. E o lume măcinată de probleme, de griji, de întrebări existenţiale: Dacă va fi sau nu murdărită? Dacă va fi dusă la timp? Dacă se vor lua ceva cărţi noi atunci când se vor aduce precedentele? Cu siguranţă fiecare carte doreşte în sinea ei să fie citită şi cunoştintele din ea să ajunga la cât mai mulţi oameni cu putinţă.M-am gândit la acest articol de ceva timp, şi chiar dacă unele sfaturi ţi s-au mai zis, nu strică deloc un reminder. Lista e aleatorie, şi nu lua ad litteram, ca pe ceva ce „trebuie” făcut. Sunt doar lucruri ce cred eu de cuvinţă că sunt bine să fie făcute.
- Pentru mine, şi nu doar,o carte e asemeni unui lucru sfânt, iar daca o împrumut de la o bibliotecă, sau de la un prieten, am foarte mare grijă de ea, poate şi fiindcă doresc ca ceilalţi să se poarte la fel cu cărţile mele. Aşa că şi tu, dacă împrumuţi de la bibliotecă sau de la cineva o carte, sau chiar mai multe, ai grijă unde o pui( să nu fie lângă legume, apă, cafea, suc, foc, sau orice ar putea-o deteriora), nu sublinia, nu o îndoi pentru a ţine minte unde ai rămas. Există semne de carte expres făcute pentru aşa ceva, ori poţi pune diferite hârtii, cărţi de vizită.Mai demult făceam şi eu aşa ceva, dar am început să folosesc semne de carte. Şi în legătură cu scrisul cărţilor de la bibliotecă, pe mine unul mă deranjează să văd în faţa ochilor atâta verde, subliniere. Dacă e ceva ce vreau să ţin mine, îmi notez numărul paginii, sau scriu atunci pe loc. De obicei fac la fel şi cu cărţile mele, şi subliniez în principal doar în cele xeroxate.
- Timpul e o resursă valoroasă, şi singura care din păcate nu se mai întoarce. Există atât de multe cărţi pe o anumită tematică, şi tindem să credem că vom afla unele informaţii noi. Dar, de cele mai multe ori, ne înşelăm. De aceea, caută să citeşti recomandări, cronici, întreabă-i pe cei care au citit acele cărţi, şi de ce să citeşti mai multe cărţi în care toate discută despre acelaşi subiect, şi în tot a 2-a, a 3-a carte, se repetă informaţiile? Îţi recomand să iei ori ceva tratat, enciclopedie, ori alt sfat la fel de important, să îi citeşti pe cei recunoscuţi, care sunt valoroşi şi apreciaţi, dacă citeşti ceva de specialitate. De exemplu, cu privire la limbajul trupului un must ar fi Peter Collet si Allan Pease.
- Memoria noastră ne joacă feste de multe ori, aşa că dacă vrei să ţii minte anumite lucruri, opreşte-te din citit şi notează citatul, ori pagina şi continuă să citeşti, urmând să scrii mai încolo. Eu unul folosesc o tehnică asemănătoare, în sensul că după ce termin o carte, revin la ea, şi îmi notez anumite fragmente din fiecare capitol într-un fişier word. Fă acest lucru cu fiecare carte citită, sau la care vrei să reţii ceva, şi bilunar, sau lunar, chiar zilnic sau săptămânal, revino la acele notiţe pentru a le revedea.
- Unii nu au grijă de cărţi, aşa că dacă ştii că persoana care îţi cere o carte împrumut este un pic cam neglijentă, iresponsabilă, uitucă, spune-i frumos că nu îi dai cartea. Dacă îţi e prieten/prietenă adevărată, va înţelege. În plus, nu e deloc ceva personal. Nu ai împrumuta acea carte nici unei alte persoane, că poate află şi se supără. Şi, vorba aceea, nu ştii cum e până nu te arzi.
- Banii sunt o altă resursă la fel de importantă. Văd zilnic multe persoane care dau cam mulţi bani pe diverse cărţi, deşi ori pot scoate acele cărţi de undeva, ori să le împrumute, ori să le cumpere mai ieftin de la ceva anticariate. Nu zic să nu cumperi cărţi, ci să te gândeşti de câteva ori şi după aceea să iei decizia dacă da sau nu. Nu da banii pe cărţi decât dacă e absolut necesar.
Cam atâta cu recomandările, sfaturile mele din acest articol. Dacă o să mai am ceva idei cu privire la ponturi şi trucuri în legătură cu alte lucruri, o să le trec într-un articol pe acest blog. Dacă cumva ai completări, te rog să îmi laşi un comentariu la articol.
fahrenheit 451 n-ai citit?
nu cred ca se pune problema pastrarii cartilor in stare cat mai buna. poate pe viitor…si doar pentru carti care se gasesc rar.cateva zeci/sute in toata lumea.
in mai toate orasele sunt biblioteci din care lumea poate sa citeasca; pe un cd intra ~500-1000 carti.costa 1leu cd si cativa lei o ora la internet cafe.
sunt carti ca fisiere txt epub txt mobi si incap destule pe un telefon banal si sunt destule locuri cu wi-fi.
sunt site-uri ca proiectul gutenberg unde sunt 40mii carti gratis
in cateva ore, cu un calculator si internet descarci carti cat sa iti ajunga ani intregi…
sa citesti o carte nu e asa „complex” pe cat spui, nu e greu sa gasesti carti de citit.dar pluteste asa un aer in jurul cartilor care ii indeparteaza pe oamenii normali de la citire. nici eu nu citisem nimic pana acum 1 an. am inceput cu insula misterioasa de jules verne si de atunci am tot citit carti bune.
recomand:
http://www.goodreads.com/book/show/21.A_Short_History_of_Nearly_Everything
http://www.goodreads.com/book/show/3228917-outliers
http://www.goodreads.com/book/show/12987640-imagine
http://www.goodreads.com/book/show/4934.The_Brothers_Karamazov
http://www.goodreads.com/book/show/9827.King_Rat
http://www.goodreads.com/book/show/5759.Fight_Club
http://www.goodreads.com/book/show/29579.Foundation
si tot asa…
Ba da, l-am citit romanul, si e unul super tare. Citeam intr-o vreme( normal, in adolescenta) ceva carti de sf. Nu spun deloc ca e complex sa citesti, sau cel putin mie nu mi se pare asta. Nu stiu despre ce aer din jurul cartilor vorbesti, dar cred ca mi-ai putea explica sa inteleg mai bine.La tine ce s-a intamplat de te-ai apropiat de lectura? Nu spun nu la cititul electronic, online, dar nici nu-l incurajez, fiindca te dezumanizeaza si pierzi relatia profunda cu cartea, cu obiectul de unde iei informatia. Ma bucura mult ca ai adaugat inca cateva tips and tricks la cele din articolul meu, chiar daca nu e chiar ce ma asteptam. Ma bucura si vizita ta pe blog si te mai astept pe blog, eventual cu inca niste comentarii in viitor, caci sunt foarte utile.