Lipsurile României

Dacă îți pasă/Apasă

Reading Time: 3 minutes

Mâine voi pleca la Bistriţa, la un curs de scriere de proiecte în context Tineret în Acţiune. Prima mea vizită acolo, şi sunt foarte curios şi nerăbdător să îl vizitez, să cunosc toţi acei oameni noi. De curiozitate, am căutat diverse site-uri ce au legătură cu Bistriţa şi am dat peste bistrita24, un site ce are şi o pagină de interviuri cu diverse personalităţi din judeţ, printre care şi Alin Uşeriu, un ambasador al voluntariatului. Interviul îl găsiţi aici. Super om şi super caracter! Felicitări pentru tot ce a făcut şi face prin asociaţia lui!

Toată chestia aia cu trimisul de ajutoare de la germani mi-a adus aminte de copilăria mea, când şi la mine în oraş ajungeau astfel de ajutoare, cu siguranţă nu de la ioaniţi,ci de la acelaşi popor( erau parcă de la Crucea Roşie). Acest interviu m-a făcut să mă gândesc că noi ca şi naţie avem multe imperfecţiuni, carenţe, multe lucruri de schimbat şi, astfel, vin unii de peste hotare şi ne ajută. Ne aruncă şi ei un ciolan, de parcă am fi ceva câine vagabond. Poate chiar uneori suntem asemeni maidanezilor din Bucureşti. Mai vine ba un german cu nişte ajutoare în natură, ba vin alţi voluntari străini să ne construiască nouă diverse, ori să ne cureţe ceva. Şi ciudat, dar noi stăm şi ne uităm la ei indiferenţi.

Azi, încă o zi de cumpărături la Unicarm. Cumpăr o pastă de dinţi Colgate, un pachet de şerveţele umede, o apă Carpatica şi napolitane  la 200 de grame. Calculez produsele să fiu sigur că mă încadrez, şi mi-a ieşit undeva la 7,88 Ron, aproape la fix cât aveam eu. Apropo, să nu uităm că jos, la preţul pastei era trecut 2,99 Ron. Ajung la casă, şi îmi zice că mă costă 8,88 Ron, ceea ce e ciudat la o adică având în vedere detaliul mai sus menţionat.

Îi zic casieriţei că poate a bătut greşit la pastă, şi până la urmă, mă trimite să mă duc la raion, să văd. Vine cumva o femeie responsabilă de la acel raion, şi după ce merge la ceva persoană din conducere, mă lămureşte că s-a modificat preţul cu 1 leu. Bine, bine, dar dacă s-a modificat, de ce nu ai modificat şi tu acolo la raion? Nici o explicaţie, nici o scuză din partea nimănui, nimic.

Poate ne lipseşte şi profesionalismul şi corectitudinea. Ne lipsesc multe. Probleme mari şi cu educaţia, şi în mod specific cu clasa pregătitoare de la şcoli. Au desfinţat-o de la grădiniţe şi cămine pentru a o băga la şcoli, şi în caz că nu va merge, o introduc din nou. Copii de câţiva ani încoace au tot fost şi sunt nişte amărâţi de cobai. Pe de o parte, sunt bucuros şi fericit că eu nu am prins atâtea schimbări atunci când eram în generală, gimnaziu sau liceu. Singura schimbare mai importantă şi mare a fost că s-a modificat regimul de 9 clase obligatorii la 10 clase. Şi caută manuale la foşti elevi, sau umblă după manuale la elevii din clasele mai mari.

Prindeam în schimb greve cam multe. Tot la 2 ani, sau 1 an şi jumătate, profesorii se găseau să facă încă o grevă şi să ne dea câte o mini-vacanţă de o zi sau două în timpul săptămânii. Dar erau pseudo, căci mergeam la şcoală, nu se făceau nici ore, dar nici absenţe nu se puneau, şi într-un fel, era un soi de început sau sfărşit de an şcolar fără a fi nici una dintre aceste perioade.

Nepotul meu a început luni şcoala, unde am fost şi eu 8 ani de zile, la Liceul Teoretic Ana Ipătescu. Momentan, după o primă zi de şcoală, o zi cu jocuri şi poveşti despre vacanţa de vară şi o altă zi cu sport, nu găseşte defecte, poate decât faptul că la ei în clasă erau 3 rromi, în altele nici unul şi părinţii se certau pentru aceste motive. Un argument foarte valid al unui părinte era că va lipsi concurenţa şi că ei( adică rromii) nu vor face faţă. El e mic, şi vorba cântecului, nu ştie nimic. Nu înţelege mare lucru în legătură cu ce se întâmplă în jurul său, dar îşi dă şi el seama că lumea lui s-a schimbat.

Are o altă oră de trezit, trebuie să  mănânce, să se spele pe dinţi, să se îmbrace şi să plece spre şcoală pentru ca în 5 minute să fie la 7:50 în clasă. E o lume dură, ce nu te lasă să te pregăteşti de luptă, ci îţi pregăteşti armele pe măsură ce vine inamicul faţă în faţă. Conştientizezi defectele, greşelile şi le faci faţă.

Sunt curios, voi ce lipsuri consideraţi că are România? La ce stăm noi mai prost,dar ne putem îmbunătăţi? Şi tot o altă curiozitate, dar de ordin mai egoist, ce carenţe ai tu, cititorule? Ce nevoi ai? Răspunsul la aceaste ultime două întrebări te rog să mi le trimiţi pe mail la adresa ancamihaiflorin@yahoo.com  şi dacă voi putea, te voi ajuta şi îţi voi răspunde în cel mai scurt timp. Aştept comentariile tale mai jos.


Dacă îți pasă/Apasă

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *