Trecutul alterează viitorul

Dacă îți pasă/Apasă

Reading Time: 2 minutes

Disclaimer: Înainte de a citi acest articol, trebuie să vă avertizez că e recomandat doar celor care agreează metaforele şi remarcile înţepătoare. Altfel, poţi părăsi liniştit acest articol.

Zilele trecute: degustare de viitor vin. Actorii: eu şi sora mea( plus nepotu şi cumnatul). Eu zic că e dulce, ei că e acru. Trebuie să ştiţi că eu mai gustasem din acel must şi într-adevăr era dulce. Cauza: nepotul meu mâncase în prealabil pufuleţi, care erau săraţi, şi astfel, lui nu i se părea că mustul ar fi dulce, chiar din contră. Era o chestie foarte aparte, numai bună de extras o lecţie de viaţă, de extrapolat, de găsit o metaforă. Şi am şi găsit-o. Se referă la faptul că fundamentul, baza face diferenţa. Având un anumit gust în prealabil, eu l-am perceput ca fiind dulce, fiindcă el chiar era dulce. Dar cealaltă persoană avea o altă percepţie, având un alt fundament. La fel e şi în viaţă, unii care nu au anumite prejudecăţi, preconcepţii iau lucrurile ca atare, aşa cum sunt. Alţii, care au avut parte de anumite idei, prejudecăţi vor judeca aceleaşi lucruri dintr-o altă perspectivă şi le vor vedea altfel.

Îmi vine în minte cea mai intuitivă chestie cu putinţă, faptul că o tipă în adolescenţă cunoaşte un băiat, primul din viaţa ei, şi acesta o bate, o înşală, sau orice alteva şi ea este dezamăgită de toţi băieţii după aceea. Acea dezamăgire, fiindcă a rănit-o atât de mult, o marchează, şi ea va privi orice viitor băiat care se dă la ea, şi cu care va fi din acea perspectivă. Prejudecata ei va fi acel gust sărat din prealabil. Ea nu va mai lua lucrurile ca atare, aşa cum sunt, dulci, ci le va percep altfel.

Poate un băiat te va înşela odată şi odată, dar nu poţi pleca de la presupoziţia asta şi să nu îi dai o şană. Dacă tu te aştepţi să te înşele, atunci el cu siguranţă te va înşela. Şi atunci, cum o fi bine să procedăm? Putem trece cu vederea faptul că bărbaţii sunt ca nişte mici drăcuşori şi că supunerea, ascultarea nu e punctul lor forte? Cam greu de făcut acest lucru, dar încearcă-l. Ia lucrurile ca atare, aşa cum sunt, nu te ghida după ce ţi s-a întâmplat, căci părticica se găseşte în întreg, dar nu fiecare e la fel, ci suntem diferiţi.

Unii bărbaţi dacă li se oferă motive îndeajuns de puternice, vor rămâne alături de tine, la bine şi la greu, vorba aceea care se zice în filme la nunţile americane.Mă  întreb, de ce unii oameni aleg să laşe trecutul în urmă şi să o ia de la capăt, în timp ce alţii sunt ancoraţi, ataşaţi de el? E evident, fără a fi ceva rocket science, că ţine de alegerile noastre, ce alegem sau nu să lăsăm în urmă, şi ce alegem să ne influenţeze. Se spune că ceva nu te poate influenţa decât dacă permiţi tu. Nimic mai adevărat.

Şi, nu-i aşa, nu vreţi să fiţi văzute ca fiind ultra, hiper suspicioase şi vreţi să îl păstraţi pe bărbatul vostru aproape!


Dacă îți pasă/Apasă

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *