Schimbare #2

Dacă îți pasă/Apasă

Reading Time: 2 minutes

Citeam undeva că majoritatea se gândesc  să schimbe lumea, dar nimeni nu se gândeşte să se schimbe pe el însuşi. Suferim de omnipotenţă şi omniştiinţă, deşi suntem nişte simpli muritori. Nu degeaba Ghandi spunea cândva „Fii schimbarea pe care vrei să o vezi!” Prima dată tu, şi apoi va veni şi rândul celorlalţi.

Îţi dau 4 ponturi şi trucuri cu privire la schimbare, dacă tot e început de săptămână, şi de primăvară, ca răspunsuri la diverse întrebări.

CÂND? Acum. Cel mai bun moment pentru orice, inclusiv pentru a face o schimbare este acum, nu mâine, nu poimâine. Dă-i drumul şi lucrurile se vor mişca de la sine. Nu mai amâna, dă-i bătaie.

UNDE? Aici unde eşti. Ne tot gândim să îi ajutăm pe asiatici, africani, americani( în special cei din sud), dar ţara noastră ajunge astfel să fie neglijată. Există unii care preferă să se distreze în altă parte, decât să petreacă într-un loc minunat din ţară. Ba că e scump, ba că nu sunt condiţii. Nu, nu e nevoie de 4 stele, şi nu e nevoie de wireless când eşti în excursie/concediu. Dacă tot insişti să pleci afară, pentru tine, orice scuză ai inventa, tot ar fi bună.

Eu înainte să plec în Albania la voluntariat european, EVS(European Voluntary Service) am făcut voluntariat aici, într-un after-school, diverse activităţi cu diverse grupuri ţintă, lucrat cu copii/adolescenţi.

CINE?Tu. Dacă tu vei face, vor începe să facă şi alţii. Nu uita, cuvintele tale sunt zerp dacă nu sunt urmate de acţiuni, şi cel mai bun exemplu e acţiunea proprie.

CU CINE?CU CE? Cu prietenii tăi, şi cu ceea ce deja cunoşti, ştii să faci. Tot amânăm fiindcă zicem că nu ştim, nu avem relaţiile necesare. Un principiu din coaching zice că noi ştim tot ceea ce avem nevoie. Multe sunt doar latente şi e nevoie să le trezim, ori să le scoatem la iveală; ori sunt abilităţi nepracticate de mult timp. Cum învaţă un copil să umble?Singur, prin eşec urmat de succes. Dar să vorbească, citească, scrie?În mare, prin imitare.

Imită-i şi tu pe alţii. Vei da greş la început, mai mult ca sigur, dar te vei ridica. Cazi de 7 ori, te ridici de 8 ori. Nu uita, viaţa e un work in progress. Dacă ceva nu merge cum te-ai aşteptat, adaptezi pe parcurs.

ACUM, AICI, TU, CU CINE şi CE CUNOŞTI fă o schimbare!

Toate cele bune!


Dacă îți pasă/Apasă

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *