Tipuri de filme#1

Dacă îți pasă/Apasă

Reading Time: 3 minutes

Mă uit la filme de mic copil, şi acum am 26 de ani, deci câte cel puţin un film pe zi, maxim 3, aproape zi de zi, sunt convins ca am văzut câteva sute de filme la viaţa mea. Am văzut cam toate tipurile de filme posibile, poate la o adică, din întâmplare, şi filme ce nu aş fi dorit să le văd. Şi din acest motiv, pot să spun, că deşi nu am o calificare, o diplomă la mână în jurnalism, mass-media, sau cinematografie, sunt destul de în măsură să vorbesc despre cinematografie. Lucru ce îl inaugurez mai pe larg începând cu acest articol. Vor urma diverse articole, variate, despre regizori, actori, producători, români ori de peste hotare, recenzii la diferite filme, indiferent de tipul lor, şi diverse recomandări, fie că e vorba de filme inspiraţionale biografice, ecranizări sau de alt tip.

O nouă serie de articole, în special pe cinematografie  nu poate începe decât cu descrierea tipurilor de filme existente. Există mai multe tipuri de filme, în funcţie de criteriile după care le împărţim. Departe de a fi o descriere exhaustivă, va fi una cât mai diversificată cu putinţă.

Avem în felul următor:

1)Filme după tipul de culoare

1.1 Filme alb-negru. Sunt cele clasice, care pleacă de la creatorii lor, fraţii Lumiere şi au ajuns pe tărâmuri americane. S-au făcut începând cu sfârşitul secolului XIX, începutul secolului XX şi până prin deceniul 5-6, şi în unele ţări, sau chiar şi în America, doar că în număr mult mai mic, şi prin deceniile 7-8.

1.2 Filmele color. Cinematografia a urmărit îndeaproape evoluţia tehnologiei pentru micul ecran, şi odată cu introducerea camerelor de filmat color pentru televiziune s-a început folosirea acestora şi pentru filmele de cinema.

1.3. Filme mixte. Mai rar, dar totuşi întâlnit, acest tip de film este unul ce este folosit pentru a reda monocrom perioada trecută, prin flashbackuri( rememorarea unor evenimente din trecut, din viaţa persoanei) sau pentru a arăta trecerea la o altă lume.

2)După ce se întâmplă în ele:

2.1) Filme dramatice.

Sunt acele filme care descriu o dramă familială, a unei persoane, accidente aviatice, oameni părăsiţi, naufragiaţi, diverse frământări sufleteşti

2.2)Filme biografice

Ecranizări sau nu, arătă viaţa unei persoane celebre, care a realizat ceva pentru anumite grupuri de oameni, pentru o ţară etc.

2.3)Ecranizări

Aici intră toate filmele care se fac pe baza unei cărţi, nuvele, povestiri.

2.4)Comedii

Acele filme bine-cunoscute care te fac să râzi, să fii fericit şi bucuros, filme cu Adam Sandler, Steve Martin, Chevy Chase

2.5)Romantice

Filme sentimentale, la care stai cu iubita, fiindcă aşa vrea ea şi tu vrei să îi faci pe plac. Cel mai cunoscut e fără tăgadă Titanic, la care, vrei nu vrei, chiar bărbat, ai plâns.

2.6)Suspans, acţiune, thriller, bătăi, zi-le cum vrei

2.6.1. Acţiune

Sunt mai multe tipuri de filme de acţiune şi aici, dar nu le enumerăm pe toate. Menţionez doar faptul că există cele de tip western, cu cowboy, indieni, răufăcători din perioada de început a Americii, perioada colonizării sau un pic după; filmele cu karate făcute la Hollywood, cele cu karate făcute de asiatici la ei acasă; cele cu bătăi de toate tipurile, cu tot felul de oameni, în care un om bun salvează situaţia şi pe fată şi rămâne cu ea până la urmă; şi un gen aparte, filmele cu săbii, dragoni, fantasy făcute de asiatici

2.6.2Thriller

Aici le băgăm în mod special doar pe cele poliţiste, cu rezolvare de crime, şi intră şi o categorie aparte de filme, cele noir, tot poliţiste, dar predominant alb-negru.La noir, s-a observat o revitalizare a genului în ultimele decade ale secolului trecut, când s-a trecut pe color şi la ele.

2.7Psihologice

Acele filme care te pun pe gânduri cu privire la mintea şi psihicul uman, cel mai cunoscut fiind un film de acţiune-groază, o serie de fapt, seria Hannibal.

2.8. Filmele de epocă

În mod special, epoca luminilor, a iluminismului,a marilor invenţii şi a marilor oameni, când vorbeşti de filme de epocă, te referi la filme cu şi despre Franţa din perioada 1600, 1700, 1800, dar tot de epocă sunt şi filmele care indiferent de ţara descrisă, redau întâmplări şi acţiunea se petrece în secolele trecute.

2.9.Horror, sci-fi, fantasy

După cum aţi observat, împărţirea mea merge asemeni unui magazin de închiriat dvd-uri.

Aceste filme sunt filme care arată diverse idei cu privire la viitor, lumi alternative, şi partea terifiantă a acestei lumi. Cele mai reprezentative aici sunt Harry Potter, Lord of the Rings, Cronicile din Narnia, şi toate filmele după Stephen King.

3)După destinaţia lor

3.1)Direct pentru micul ecran. Aici ar intra serialele, miniserialele, filmele Hallmark, Universal, făcute de case de producţie ale unor trusturi, care ajung direct doar pe micile ecrane.

3.2)Pentru marele ecran. Filmele făcute să meargă în cinematografe, filmate cu bugete de milioane de dolari, de la sute în sus, cu cel puţin un actor de nume şi la care se face publicitate

3.3.)Filme care ajung şi pe marele, dar şi pe micul ecran. După o anumită perioadă, filmele de cinema, ajung şi la televizor.

 


Dacă îți pasă/Apasă

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *