Graffiti in Cluj( Dosar)partea 1

Dacă îți pasă/Apasă

Reading Time: 3 minutes

Cred in forta scrisului de a aduce o schimbare sociala. Si mai cred ca monumentele vechi, istorice, centrale trebuie respectate, respect atat din partea cetatenilor cat si a administratiei. Din nefericire pentru imaginea publica a Clujului, se intampla si vandalizarea centrului dar si pastrarea situatiei de fapt. Imi place arta stradala, dar sa fie in anumite zone, de preferat periferice, sau daca nu, in locuri special amenajate. Articolul nu e scris pentru a critica administratia clujeana, ci pentru a constata o stare de fapt, pentru ca vocea mea sa ajunga la ei si pentru a se lua masuri si insufla respect in randul cetatenilor si cine stie, poate chiar a grafferilor. Totodata, face parte din cadrul unui proiect de curs „Implicarea cetatenilor si voluntariat” din masterul Managementul Serviciilor Sociale, al Universitatii Babes-Bolyai.

Pana in momentul de fata, demersul meu a presupus un efort de chestionare mentalului asupra profilului, motivelor si viitoarelor demersuri. E si un lucru nou pentru mine, un proces investigativ pentru a aduce o schimbare sociala, de a descoperi ce mize sunt implicate, care sunt decidentii, care sunt pasii de luat, in ce ordine si de resemnare daca nu se va lua vreo decizie.

Am purtat discutii cu profesoarea mea, cu un arhitect, cu un artist si cu proprietari/chiriasi ai cladirilor centrale si am inceput o analiza asupra istoricului documentarii jurnalistice pe graffiti/arta stradala in Cluj.Pe Napoca, se amenja curtea unei cladiri care la exterior avea graffiti. Coincidenta sau nu, Primaria a dat o ordonanta care obliga proprietarii de cladiri centrale sa le renoveze, in caz contrar, acestia vor plati impozite mai mari.

Sunt cel putin 4 tipuri de arta, in ceea ce tine de graffiti:

  1. Cel de tip mesaj prin diverse marcaje
  2. Vandalismul( pe cladiri vechi diverse scrieri fara sens, cu scopul de a le vandaliza)
  3. Stencilurile, cu tema politica, sociala, culturala, marketing
  4. Arta stradala

Surprinzator sau nu, am descoperit toate cele 4 tipuri, in diverse zone centrale, sau mai putin centrale.

 

IMG_20171025_093528.jpg

IMG_20171102_132250.jpg

IMG_20171029_130517.jpgIMG_20171102_132256.jpg

Cine, de ce, si cum se poate sa nu se opreasca acest fenomen?

Sunt intrebari pertinente, care incep sa isi primeasca raspuns.  Cine? De ce?Din cate am vazut si am discutat cu persoanele mentionate, nu exista un grup bine delimitat, „triburi”, care sa faca asa ceva. De la copii si adolescenti de 10-16 ani care cauta adrenalina, sa se semneze, pana la artisti stradali, studenti la arte sau pasionati de arta, care doresc sa isi lase amprenta si la persoane care doresc sa isi exprime frustrarile, nemultumirile pe perete.

Arta stradala si vandalismul nu exista pentru ca aceste persoane nu au un mediu/loc de exprimare. Exista din mai multe motive: teribilism, cautarea de adrenalina,

 


Dacă îți pasă/Apasă

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *