Târgul de Meserii Cluj 2018, ediția a 4a

Dacă îți pasă/Apasă

Reading Time: 4 minutes

Zilele trecute, marți, în data de 30 octombrie 2018 a avut loc ediția a 4a a Târgului de Meserii, un proiect al CFAC( Centrul Francofon de Afaceri Cluj), un proiect deja cu tradiție în Cluj-Napoca ce își dorește să fie o punte de legătură între viitorii studenți, studenții de la facultățile de profil tehnic și firmele din industria tehnică.

Mihai Florin Anca: Când a fost prima ediție?

Ana-Maria Hacman: Prima ediție a fost acum 4 ani, deci în 2014.

M.F.A: Și care e scopul acestui Târg de Meserii?

A.M. H.: Acest Târg de Meserii  a început să se organizeze din nevoia firmelor de a angaja personal calificat pe domeniile tehnice, pe domeniile acestea profesionale,  efectiv meserii de genul operatori CNC, electricieni, lăcătuși, există un deficit, chiar și soferi, există un deficit mare pe piața muncii. Și de aici s-a născut acest târg.Iar  printre obiectivele pe care ni le-am propus noi sunt să susținem și  să   revitalizăm învățământul profesional și tehnic și de aceea am făcut un parteneriat cu Inspectoratul școlar județean și am invitat elevii de liceu din anii terminali de la licee, colegii tehnice și de profil aât din Cluj cât și din tot județul.

M.F.A.: Foarte bună ideea! Și care pare să fie succesul acestui târg după 3 ediții, acum la a 4a ediție?

A.M.H. : Vedem că interesul a crescut atât din partea vizitatorilor cât și din partea firmelor expozante. Avem mai multe firme ca anul trecut, anul acesta avem 18 firme. Dorim să creștem acest eveniment de la o ediție la alta pentru că observăm că este interes din partea firmelor.Acest deficit nu se poate acoperi doar dintr-un târg și atât.  Anul acesta am venit și cu un parteneriat nou, cu Universitatea Tehnică din Cluj și i-am invitat și pe ei și pe studenții de la Universitatea Tehnică. Și ne dorim să creștem din toate punctele de vedere.

M.F.A.: Aveți o statistică oficială a oamenilor angajați în urma targurilor, a editiilor precedente?

A.M.H.: Pentru ediția de anul trecut nu am făcut o statistică, ne-am propus să facem pentru ediția de anul acesta.

M.F.A.: Ok. Felicitări pentru idee și baftă!

A.M.H.: Mulțumim foarte mult!

“România se situează pe locul doi în lume în privinţa ponderii companiilor care întâmpină dificultăţi în ocuparea locurilor vacante, fiind depăşită doar de Japonia, unde 89% dintre angajatori au probleme legate de deficitul de talente.

 

Ca şi în trecut, meseriaşii (mai ales electricieni, sudori şi mecanici) şi inginerii (mai ales ingineri chimişti, ingineri civili şi ingineri mecanici) ocupă primele două locuri în topul rolurilor pentru care se găseşte greu personalul necesar, urmaţi fiind de şoferi, îndeosebi şoferi de camioane, curierat, maşini-unelte şi transport în comun, conform unui studiu realizat de Manpower Group.

Aceste locuri de muncă pentru care cererea este în creştere nu necesită neapărat studii universitare.

În acest context general, Clubul Francofon de Afaceri din Cluj organizează cea de-a patra ediție a „Târgului de Meserii”, marţi, 30 octombrie, între orele 10:00 – 17:00, în incinta Casino – Centru de Cultură Urbană.

Defășurat sub sloganul „Unim talentul cu oportunitatea!”, Târgul de Meserii este un eveniment anual care promovează învățământul profesional și tehnic din regiunea Clujului și încurajează descoperirea practică a diverselor domenii și meserii, de către tinerii aflați în căutarea unei vocații.

Evenimentul este adresat elevilor de liceu, studenţilor, părinților acestora, unităților de învățământ profesional și tehnic, precum și firmelor și companiilor private interesate de personal calificat, deci de absolvenții acestor școli.

Obiectivele generale sunt: mediatizarea învățământului profesional și tehnic în rândul publicului larg, indentificarea nevoilor pieței și facilitarea accesului la forţă de muncă pentru companii, dar și invers – acces la internship-uri și job-uri pentru absolvenții învățământului profesional, tehnic și vocațional.

Prin această iniţiativă se doreşte revitalizarea învățământului profesional, tehnic și vocațional din România, adaptarea curriculei școlare la nevoile reale ale pieței și schimbarea mentalității, a percepției negative asociate cu învăţământul profesional (de exemplu: inferioritatea studiilor vocaționale, în raport cu studiile universitare).

Evenimentul este organizat cu susţinerea Primăriei Cluj-Napoca, a Inspectoratului Şcolar Județean Cluj și în parteneriat cu: CCIFER – Camera de Comerț și Industrie Franco-Română şi Universitatea Tehnică Cluj- Napoca.

Firme participante: BDO Cluj, Bosch Romania, BRD – Groupe Société Générale, Broda International, De Longhi, Deltamed, Double Tree by Hilton, Ecolor, Emerson, Energom Groupe Gonzales, EnergoBit, Institutul Francez Cluj-Napoca, Leroy Merlin, Michelin Romania, Pfeiffer Vacuum Romania, Sunimprof Rottaprint, Sphera Group (KFC, Pizza Hut, Paul, Taco Bell), Skiptrans – Jost Group.

Clubul Francofon de Afaceri din Cluj (C.FAC) reprezintă singura reţea de business francofonă din regiunea Cluj. Obiectivele generale ale C.FAC sunt să contribuie la dezvoltarea economică în regiunea Cluj și să faciliteze ocuparea forței de muncă în Transilvania.”

„Vedem şi simţim tehnologie în tot mai multe dintre activităţile pe care le întreprindem, iar inteligenţa artificială poate fi folosită în procesele de automatizare, însă, în continuare, 81% din companiile din România întâmpină cele mai mari dificultăţi în ocuparea rolurilor de meseriaşi, urmaţi de ingineri şi şoferi. Ca angajatori avem o serie de provocări precum lipsa candidaţilor, lipsa experienţei şi a competenţelor profesionale specifice, necesare şi ne luptăm cu un deficit de talente. În acest context, Târgul de Meserii reunește decidenți și gânditori creativi pentru a contura și a provoca împreună viitorul învățământului profesional și tehnic. Totodată, pentru a te păstra competitiv pe piaţa muncii, ca angajator, trebuie să identifici potențialul oamenilor înainte ca alții să-l poată vedea. Acest eveniment oferă cadrul potrivit acelor companii care sunt dispuse să investească pe termen lung în învăţarea şi dezvoltarea tinerilor, pentru a-şi creşte fluxul de talente.”, a declarat Bogdan Herea, Preşedinte al Clubului Francofon de Afaceri din Cluj.

Alexandra Bran, Director Executiv – 0746.376.576, alexandra.bran@cfac.ro

Ana-Maria Hacman, Manager de proiect – 0721.710.338, ana.hacman@cfac.ro

 


Dacă îți pasă/Apasă

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *