Idei de la tineri pentru tineri-TEDxYouth Cluj-Napoca

Dacă îți pasă/Apasă

Reading Time: 6 minutes

Am fost ieri( 23 noiembrie) la conferința TEDxYouth Cluj-Napoca „Find your voice ” și a fost minunat.

A fost o zi plină de idei frumoase iar în acest articol am să vă redau esența, cele mai importante dintre ele.

  1. Cornel Amariei: inventator, antreprenor, tânăr premiat internațional

Și-a găsit vocea acasă, unde datorită familiei( părinții cu dizabilități locomotorii) a găsit inspirația în a face o „pereche de ochelari” ce să îi ajute pe cei nevăzători. Este convins că dacă începi cu o problemă și o rezolvi, vor veni și banii. Din nefericire, companiile vin cu soluția direct și îți găsesc ele o problemă.

2. Ioana Chira, antrenor personal de fitness și promotoare a mișcării

O tânără minunată, care din nefericire, a înțeles prea greu și târziu faptul că e mai important interiorul decât exteriorul și să îi lași pe ceilalți să te critice, că e treaba lor și e vorba despre frustrările lor. Și-a găsit vocea și misiunea în Anglia, unde s-a mutat recent și are ca misiune ca lumea să privească dincolo de kg( ea suferă de o lipedema, o afecțiune în urma căreaia țesutul adipos se acumulează în jurul picioarelor și a șoldurilor).

3. Robert Zicman

Un copil geniu de 8 ani din Anglia( părinți români stabiliți în străinătate) ne-a spus despre importanța de a fi tu însuți. A fi tu însuți, înseamnă a fi diferit, într-o lume în care încercăm să îi copiem pe ceilalți. Și astfel, fiind noi înșine ne găsim vocea.

4) Andrei Nistor

Ne-a arătat că schimbarea și găsirea vocii poate veni ca urmare a frustrărilor și a dorinței de a face ceva pentru comunitate, chiar dacă e mică. Militează pentru responsabilitate( #fățiosingur), creativitate și implicare, fiind unul dintre fondatorii ” Academiei lui ED” și de aproape 2 ani au avut la nivel național 500+ de participanți la trainingurile de formare de traineri pe care le-au susținut.

5)Anca Gaidoș

Directorul de operațiuni al FNO, ne-a vorbit despre parcursul ei profesional și despre faptul că în găsirea vocii e nevoie să facem alegeri pe traseu, de obicei dintre 2 variante. Atunci când ești hotărât și iei decizia, celelalte drumuri se estompează și nu mai contează. A luat fiecare decizie majoră bazându-se pe instinct și curaj.

6) Elisav Bizău

Pe parcursul unei zile, și a vieții noastre avem parte de diverse magii. Magii care ne duc înspre descoperirea vocii și a răspunsurilor la întrebările pe care le avem .

7) Mihai Hînda

Prezentator la radio, un tânâr de 20 de ani, ne-a arătat puterea perseverenței. Tehnologia este atât bună, cât și rea, depinde de tine cum o folosești. Pe el l-a făcut să își găsească vocea, după ce a făcut vlogging și a început să mixeze.

8)Matei Dima( aka Bromania)

Un tip superb, pe care îl admir, foarte perseverent și muncitor, ne-a vorbit despre importanța muncii. Chiar dacă nu ai talent, munca poate să facă o diferență cum a făcut și face în cazul lui. A recunoscut că el nu este foarte talentat, dar a fost și este foarte muncitor. Pune osul, cum se zice. Deși ne-a zis că nu există o rețetă a succesului, ne-a dat 3 ponturi să zic așa:

  1. Muncit cu creier
  2. Fii neînfricat.
  3. Iubiți oamenii dar cel mai mult iubiți-vă pe voi înșivă.

9)Ana-Maria Butura

Unul dintre cele mai înduioșătoare și emoționante discursuri, Ana-Maria ne-a vorbit despre fricile ce pot să apară pe parcursul descoperirii vocii. Artistă henna, dar și pe pânză, ne-a arătat prin propriul exemplu că dacă ceilalți îți pun piedici( a fost blocată să aibă o expoziție), e important să crezi în continuare în visul tău și să lupți contra unei frici cu o altă frică.

10) Ovidu Tuduruță

Poate cel mai pragmatic dintre toate cele 12 discursuri, a vorbit despre importanța unor valori pozitive, a unui caracter solid, a networkingului, a parteneriatelor, responsabilității și disciplinei, într-o lume schimbată față de generația de acum 15-20 de ani, dar care, culmea, nu pune accent pe cele de mai sus deși ar fi indicat. Vremurile s-au schimbat și se lucrează într-o mai mare măsură în regim de colaborare și cu un program flexibil. Recomandă tinerilor să dea mai mult decât primesc și să pună accentul pe disciplină, responsabilitate și caracer.

11) Ruxandra Mercea

Promotor al educației și bunăstării copilului din postura de director de la Transylvania College, luptă contra abuzului emoțional la copii. Este de părere că tinerii au nevoie să găsească adultul care crede în ei.

12) Virgil Ianțu

Poate cel mai așteptat vorbitor și datorită culturii, statului, vârstei, s-a ridicat la înălțimea așteptărilor. Problema principală a copiilor și tinerilor din ziua de azi conform lui sunt părinții și faptul că aceștia nu îi ascultă. Consideră ca prioritară ascultarea și petrecerea de timp cu copii, lucruri pe care le face și le promovează.

La fel ca Matei Dima și Ovidiu Tuduruță, și el a recomandat tinerilor să muncească mult.

Dați un share, un like, un subscribe, un comentariu.

Toate cele bune!


Dacă îți pasă/Apasă

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *