R de la Repaus

Dacă îți pasă/Apasă

Reading Time: 2 minutes

Continuând călătoria prin cartea ”Idei C.R.E.A.T.I.V.E” a doua literă, R vine de la Repaus. Atât de neglijat de către unii, dar atât de necesar să îl facem cum trebuie.

De ce este foarte important să dormim, dar mai mult de atât să dormim bine și în jur de 7-8 ore pe noapte?

Pentru a ne reface și pentru a fi sănătoși, cu o imunitate crescută. Somnul prost și scăzut ca durată influențează starea de sănătate.

Poate pe termen scurt o ducem cumva, dar suntem naivi să credem că dormitul după ora 00:00 și ora puține nu au vreun efect asupra organismului nostru.

Sunt mai multe feluri de somn, dar cel mai bun e cel adânc, somn în timpul căruia se secretă hormul creșterii ce reface țesuturile distruse.

Autorii fac o analogie foarte frumoasă, acea cu ieșirea de pe banda de mare viteză. Suntem zilnic și continuu asaltați de o grămadă de stimuli, din toate părțile și ne mișcăm într-un ritm foarte rapid.

Sindromul ”Nemo” este des întâlnit în aproape toată lumea la mulți oameni. Se referă la conectarea la tehnologie și lipsa întunericului. La final de zi( de preferat înainte cu 90 de minute de a adormi- recomandare din cartea ”Cum să dormi sănătos”) e indicat să lăsăm deoparte tehnologia de orice fel și acești stimuli.

Experimentez și eu acest lucru, de a opri internetul, de a lăsa telefonul/laptopul înainte de a adormi cu 90 de minute și de a-mi crea o rutină cât mai bună înainte de culcare. Vă voi ține la curent cum merge acest ”experiment”.

Cărticica dă bineînțele 7 pași spre succes:

  1. Rugați-vă. Suntem stresați și îngrijorați în mare măsură. E nevoie de rugăciune și să îi dăm lui Dumnezeu poverile noastre.
  2. Dormiți. De preferat 7-8 ore în total, cu o rutină foarte clară înainte de culcare( citit ceva, spălat pe dinți, rugăciune, fără tehnologie).
  3. Respirați bine.
  4. Imaginați-vă.( Luați-vă minivacanțe mentale de 20 de secunde sau mai mult).
  5. Luați-vă concediu.
  6. Râdeți. Terapia prin râs e foarte eficientă.
  7. Odihniți-vă o zi pe săptămână.


Dacă îți pasă/Apasă

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *